Kinderstem

Ik zal een jaar of vier zijn geweest. Tussen de planten van de vensterbank door keek ik vol bewondering naar de overkant van de straat, waar wat bijzonders te beleven was. Bouwlieden met hun grote voertuigen en imposante machines reden af en aan, produceerden veel kabaal en kwamen iedere dag een stapje dichter bij hun doel. Ik keek er graag naar, ik houd nog altijd van die bedrijvigheid op een bouwplaats, waar hoop en verwachting zo zichtbaar en tastbaar zijn. Een soort adventsplek: vanuit de puinhopen doemt perspectief en hoop op.
Ik was me toen natuurlijk helemaal niet bewust van wat daar zou verrijzen. Het bleek een deel van mijn toekomst te zijn: de gereformeerde scholengemeenschap Amersfoort. Het duurde nog acht jaar voor ik daar met mijn naar nieuw leer ruikende schooltas onder mijn arm – nee, nooit aan het handvat vasthouden, dat doen alleen de nerds – naar toe kon gaan. Ondertussen was mijn basisschoolloopbaan nog maar net gestart op een plek daar niet ver vandaan. In de eerste klas bij juf Rian. En bij Willem.

gebroken been

Willem was bijzonder, want Willem had een gebroken been. Fascinerend vond ik dat. Maar op een dag was Willem weg. Willem was naar een andere school gegaan. Dat had niets met zijn been te maken, maar met – naar wat ik jaren later pas begreep – de kerkkeuze van zijn ouders. Nederlands-­gereformeerd waren ze geworden. Zo ging dat in de jaren zeventig van de vorige eeuw. En vanuit de klassen klonk met zuivere kinderstemmen uit volle borst de klassieker van Hanna Lam: ‘Stil maar, wacht maar, alles wordt nieuw!’
En nu naderen we de jaren twintig van deze eeuw. In al die jaren ben ik leerzaam of werkzaam geweest op gereformeerde scholen in Nederland. De Willems mogen inmiddels blijven. Sterker nog, ze zijn vergevingsgezind gaan deelnemen en meebouwen aan sterke bijbelgetrouwe scholen. Bewonderenswaardig vind ik dat. De scholen hebben – weliswaar soms door de nood gedreven – een gastvrijer en inclusiever karakter gekregen.
En tegelijk is dat niet zonder risico. Er is in ons land meer dan ooit behoefte aan een helder christelijk geluid. Ik zie daar de scholen ook mee worstelen. Duidelijk zijn zonder uit te sluiten is in de praktijk verworden tot: vaag blijven en het conflict uit de weg gaan. Ieder z’n eigen mening en keuze gunnen. Veroordelen is uit den boze, dus zijn we maar helemaal gestopt met praten. Het lijkt me de doodsteek voor de bijbelgetrouwe school als we het gesprek met elkaar niet meer durven aangaan.

hard werken
Ik denk terug aan dat meisje van vier dat verwachtingsvol een gebouw zag groeien. Een plek waar ruimte voor Gods werk met kinderen werd gemaakt. Maar waar dat in al die jaren soms ook goed fout is gegaan. Dus het spijt me beste Hanna Lam, maar met ‘stil maar, wacht maar’ wordt alles niet zomaar nieuw. Het is hard werken en waakzaam zijn om alles wat de scholen bij de Bron vandaan kan trekken buiten de deur te houden.
Het is tijd om te gaan, het jaar is bijna om, mijn werk in het onderwijs zit erop. We hebben heilige grond in onze scholen. Een plek waar kinderen ontvankelijk zijn voor alles wat God te geven heeft. Laat het vooral een plek zijn waar liefde woont en vrede heerst. Waar leerkrachten wegen blijven zoeken om kinderen te doordringen van het feit dat geen cijfer of beoordeling hen ooit kan scheiden van hun eeuwigheidswaarde in Christus.

Bij mijn afscheid deden vierhonderd kinderstemmen in een prachtig zegenlied mij uitgeleide. Het heeft me diep geraakt. Zo ongeveer zal het voor de herders zijn geweest toen al die zingende engelen de lucht vulden. Wat een kanaal van Gods liefde! Dus in Godsnaam: zing! Investeer tijd en middelen om de zuivere kinderstem niet door herrie van YouTube te laten verstommen. Laat de kinderen samen ervaren hoe God troont op hun lied en hoe de hemel opengaat als kinderstemmen klinken. Ere zij God!

©Nederlands Dagblad, 24 december ’18

Anita Zeldenrust

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s