Je ne suis pas Charlie

Hij wordt gepest. Al een tijd. Het is al een grote jongen hoor, dat wel. Hij heeft zelfs een gezin. Maar hij durft zijn voortuin niet meer te onderhouden want je weet maar nooit wat je dan weer naar je hoofd geslingerd krijgt. Het zijn de buren van een paar huizen verderop. Grove scheldwoorden of dreigementen op de meest onverwachte momenten. Zelfs zijn dochter is het mikpunt en dat maakt hem machteloos. En woest! Als ik tegenover hem zit grijpt het me aan. Ik zie de boosheid in zijn ogen en dat maakt me bezorgd. Ik zie weer dat kleine broertje en impulsbeheersing was vroeger ook al niet zijn sterkste kant. Hoe lang kan hij dit nog ondergaan zonder te exploderen? Met alle gevolgen van dien?

Zij wordt buitengesloten. Regelmatig. Ze is nog maar 8 jaar en komt huilend naar me toe: ‘Ik mag niet meedoen!’ Ik loop met haar mee naar het meisje dat dit tegen haar heeft gezegd en vraag daar wat de reden is. Ze antwoordt resoluut: ‘Ik vind haar gewoon stom dus ze mag niet meedoen’. In the face! Het meisje staat er beteuterd bij en zegt niets. Het maakt me bezorgd. Wat heeft zij allemaal nog meer over zich heen gekregen? Ik spreek het meisje aan op haar uitspraken maar ze houdt voet bij stuk: ‘Dat is gewoon mijn mening en we hebben vrijheid van meningsuiting. Dus!’

Twee voorbeelden van situaties uit mijn privéleven en mijn werk. Ze gaan beiden door mijn hoofd als ik denk aan Parijs. Het lijkt of er vandaag maar 1 mogelijkheid is: Als je deze gruweldaad afkeurt staat dat gelijk aan ‘je suis Charlie’. Maar ik krijg dat laatste maar niet over mijn lippen.  Ik ben niet Charlie en ik wil dat ook niet zijn.

We worden op scholen om de oren geslagen met pestprotocollen en anti-pestprogramma’s. Ik doe mijn stinkende best een veilig klimaat te creëren waarin ieder kind zich geliefd, gezien en gekend voelt. Moet ik dan ondertussen die kinderen leren dat je mening uiten altijd en overal moet mogen?  Dat jouw vrijheid om te zeggen wat je vindt altijd voorop staat en voorrang verdient? En waar is de ander dan in dit verhaal, de ontvanger van die woorden?

Mijn broertje die al zoveel heeft moeten incasseren in zijn leven. Het meisje uit mijn groep dat zich verbaal niet zo goed kan verweren. Wat gebeurt er met hen als die ander zijn recht op vrije meningsuiting ongeremd op hen blijft botvieren?

Het is een zegen dat er vrijheid van meningsuiting is. Maar daarbij wil ik nooit vergeten om aan kinderen te blijven vertellen dat dat niet zonder een andere eeuwenoude waarde kan: de ander uitnemender achten dan jezelf.

©Anita Zeldenrust

2 gedachten over “Je ne suis pas Charlie

  1. Met het gevaar een eindeloze discussie te starten, het volgende. Vrijheid van meningsuiting is iets anders dan pesten en dergelijke zoals Anita zeldenrust als voorbeelden gebruikt. Je kan en mag ergens anders over denken dan een ander en dit ook naar buiten brengen. Waar de grenzen van het toelaatbare precies liggen is zelfs voor juristen moeilijk te bepalen. Let wel, dit is iets anders dan Anita Zeldenrust aanhaalt. Verwerpelijk (pesten, lastigvallen beperken in je menselijkheid en noem maar op) maar wat anders.
    Er bestond behoefte aan een symbool/hashtag voor vrijheid van meningsuiting en dat is #jesuischarlie geworden. Jammer dat er nu blijkbaar meer van gemaakt wordt. Spotprentjes over wie dan ook z’n geloof hoeft voor mij ook niet maar het mag wel.

    1. Dag Aad. Dank je wel voor je reactie. Nee, je mening uiten is in beginsel geen pesten. Maar je mening uiten kan op de ontvanger hetzelfde effect hebben als pestgedrag: je vernederd, gekleineerd, geschoffeerd, belachelijk gemaakt, geminacht etc voelen. Ik begrijp wel dat er behoefte was aan een soort gezamenlijk symbool om verontwaardiging over wat gebeurd is te delen. Ik geef er echter graag mijn eigen nuance in aan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s