Passend in Jezus’ onderwijs

Het zal je maar gebeuren… zit je daar al 50 jaar lang lekker beschermd gereformeerd te wezen met je fijne onskentons-verbondsschooltje in het hoge noorden, waarin de enige kleurverschillen slechts rond 5 december in de school te zien zijn. Kloppen ze ineens aan je poort. Onverstaanbaar, dus met handen en voeten duidelijk makend waarvoor ze komen. Iets met school en Jezus en kinderen, terwijl ze van de school en dan weer naar hun kinderen wijzen, die verdekt achter moeders rok opgesteld staan.

Ja, daar sta je dan. Nu ben jij degene die met z’n mond vol tanden staat. Wat nu? Het welkomstpakketje nieuwe ouders is ooit bij wijze van tegemoetkoming ook in het Fries vertaald. En een toelatingsgesprek over drie formulieren, kinderdoop en wekelijkse kerkgang, dat gaat hem niet worden.

In Kootstertille moet het ongeveer zo zijn gegaan toen asielzoekers de plaatstelijke gereformeerde school verrasten met een verzoek voor plaatsing van hun kinderen. De school reageerde ruimhartig. En toen bleef het niet bij die paar kinderen. Op het kleine schooltje is inmiddels ruim 10 % van de leerlingen afkomstig van het in de buurt gelegen asielzoekerscentrum. Mijn hart sprong op van vreugde toen ik dit bericht vandaag in het Nederlands Dagblad las.

Wat een kans! Wat een Heerlijke kans voor het gereformeerde onderwijs! Want wat zijn ze goed geworden in onderwijzen, in het opvolgen van de hoogste inspectie-eisen, in het organiseren en formuleren van de meest prachtige waarden en visies. Geen politicus die het in zijn hoofd durft te halen om op grond van die kwaliteitseisen dit bijzonder onderwijs op te doeken. Geen steekhoudend argument voor te vinden.

En dus heeft het gereformeerd onderwijs veel om uit te delen van wat ze zelf ontvangen heeft. Een ruim hart voor de kinderen die ontheemd zijn, een warm welkom voor de vluchteling in nood, al is het maar voor een kort verblijf. Dát is nog eens bijbelgetrouw onderwijs geven. Die prachtige Levend Water-les over de barmhartige Samaritaan pas echt van betekenis te laten zijn door het zelf te laten zien. En wat hebben christenen van ver ons veel te leren over trouw, toewijding en opoffering.

Je kunt rustig wachten tot ze komen kloppen aan je poort. Dan zal je school door een enkeling gevonden worden en is er een prachtkans om een verschil te maken in het leven van een kind.

Hoe vindbaar wil je zijn?

©Anita Zeldenrust

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s